Бял трън – ползи и предимства на билката

Бял трън

Млечният бодил(бял трън) е билка, която детоксикира организма и защитава жизненоважните функции на черния дроб.

Белият трън е високо растение, достигащо до около 3м височина и растящо в много краища на света – Южна и Западна Европа, Южна и Северна Америка. Характерни за него са големи лилави цветове и малки твърди семена като плодове, които са източник на лечебните свойства на растението.

Белият трън получава името си от млечно бяла течност, която излиза от листата му, когато ги смачкаме. Европейците за първи път използват семената му за лечение на чернодробни проблеми.
Проучвания потвърждават забележителната способност на белия трън да защитава черния дроб и тялото срещу почти всякакви видове увреждания.

Бял трън – ползи и предимства на билката


Заболявания и проблеми, свързани с черния дроб, които се повлияват добре от прием на бял трън са:
алкохолна цироза, хроничен активен хепатит, увреждания, предизвикани от наркотици и алкохол, остър вирусен хепатит, чернодробна стеатоза, фиброза и цироза, стероидно натравяне на черен дроб, редовна умерена до тежка употреба на алкохол, податливост на токсични влияния на околната среда и др.

В допълнение, експериментални и клинични проучвания сочат, че млечния бодил помага и при други заболявания, като:
понижава нивата на холестерол, намалява растежа на раковите клетки в гърдата, белия дроб, дебелото черво, простатата, шийката на матката, профилактика на болестта на Алцхаймер, подобрява нивата на кръвната захар, антистареещ ефект, намалява клетъчното увреждане, причинено от радиация и химиотерапия, слънцезащитен фактор, антиоксидант, намалява някои синдроми на менопаузата, помага при храносмилателни смущения и др.

Семената на белия трън съдържат биофлавоноиден комплекс, известен като силимарин. Това е активното вещество в млечния бодил и е отговорен за основните здравословни ползи на екстракта от бял трън. Трите основни флавоноида, изграждащи комплекса са: силибин (силибинин), силидианин и силикристин.

Активната съставка силимарин, не е мастно разтворима и се съдържа предимно в брашното (кюспето). В маслото се съдържат мастно разтворими витамини и минерали, микро елементи и Омега 3, 6, 7 и 9.

Бял трън – ползи и предимства на билката


Филтрираното масло 
може да се каже, че има следи от силимарин (0,15%)
Нефилтрираното масло е съчетание от масло и брашно. В него има силимарин (0,4%)
Брашно/кюспе е с най-високо съдържание на силимарин (4,1%)

Суровия тахан от Бял трън за директна употреба, без термична обработка съдържа високо количество ОМЕГА 3,6,9 и Омега 7 мастни киселини, както и 55 mg на 100 гр продукт ВИТАМИН Е! Със студеното пресоване на семената осигурява високо наличие на активната съставка СИЛИМАРИН.

След проучвания, проведени сред пациенти, страдащи от токсично увреждане на черния дроб, хронично заболяване на черен дроб и заболявания, предизвикани от лекарства, се установява, че белият трън повлиява много добре. Той стабилизира клетъчната мембрана и стимулира синтеза на протеини, както и ускорява процесите на регенерация на увредената чернодробна тъкан.

Според други изследвания, млечният бодил(бял трън) може да защитава клетките на черния дроб, като блокира проникването на вредни токсини и подпомага изчистването на вече навлезлите в черния дроб токсини. Белият трън е мощен антиоксидант, който подпомага поддържането на здравето и енергията, като защитава тялото от свободните радикали и липидната пероксидация, които нападат клетките и тъканите.

Белият трън е не само балсам за черния дроб, но и изключително лекарство за десетки други болести. Белият трън детоксикира цялостно организма.
Той действа на организма жлъчегонно , потогонно, диуретично, противовъзпалително, повишава образуването и отделянето на жлъчен сок, помага при камъни в жлъчния мехур и така подобрява храносмилането и обмяната на веществата в организма.

Бял трън – ползи и предимства на билката

Белият трън регулира храносмилането, благодарение на антитоксичния си ефект, предпазвайки черния дроб от проникването на токсични вещества в него и помагайки за отстраняването им.
Счукани семена от него се използват под формата на компреси в лечението на варикозни язви и разширени вени.
Все още се проучва антитуморното действие на белия трън, но има твърдения , че той спира развитието и разпространението на раковите клетки в черния дроб, простатата, шийката на матката и дебелото черво.

В сравнения с много други добавки и билкови лекарства, които имат странични ефекти, почти всички части на белия трън се използват , без да има доказателства , че са токсични. Нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, свързани конкретно с екстракта от семената на билката, също не са открити. Единствено, което се забелязва при някои пациенти, е лек слабителен ефект. Белият трън може спокойно да се използва от широк кръг пациенти, включително от бременни жени и кърмачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Меню

Call Now Button